Klarenbeek


Familie

Klarenbeek
de familiegeschiedenis

Hendrick van Klarenbeeck
Van Hendrick van Klarenbeeck is geen enkel geschrift gevonden. Toch weten we dat hij heeft bestaan, omdat hij tenminste vier kinderen had:

Van Gertjen en Maria is geen achternaam gevonden. Maar wel is het zo dat Stijntje (2x), Gertje (5x) en Dirckje Leenders, de vrouw van Jan, (2x) getuige (meter) waren bij de doop van elkaars kinderen. Jan heeft voorts een van zijn kinderen Maria genoemd, misschien naar zijn zuster Maria na haar overlijden.

Door het patroniem weten we dat Hendrick van Klarenbeeck de naam van de vader van de vier kinderen was.

Het Dubbelhuwelijk
Jan en Maria Hendricks zijn op dezelfde dag gehuwd en waren getuigen bij elkaars huwelijk. Dit dubbelhuwelijk is een spectaculair begin van de familiegeschiedenis. Hieronder volgt het fragment uit het kerkboek in Gotisch handschrift met de vertaling eronder. Dit fragment was beschadigd en is daarom geretoucheerd. Weggevallen is de aanduiding ts (=testes), ofwel get. (getuigen) telkens op de laatste regel.


kerkboekfragment


De akte van het dubbelhuwelijk in 1683

Post Pascha Anni 1683


14. Aprilis conjunxi Johannem Hendricksen et
Teodoram Leenders in matrimonium
ts Ghijsbertus Theunissen et Maria Hendrickx


14. Aprilis conjunxi Ghijsbertum Theunissen
et Mariam Hendrickx in matrimonium
ts Jan Hendricksen et Dirckjen Leenders

Na Pasen van het jaar 1683


De 14e april heb ik Johannes Hendricksen en
Theodora Leenders in de echt verbonden
get. Ghijsbertus Theunissen en Maria Hendrickx


De 14e april heb ik Ghijsbertus Theunissen
en Maria Hendrickx in de echt verbonden
get. Jan Hendricksen en Dirckjen Leenders


Er is geen ouder geschrift gevonden. Het dubbelhuwelijk is in het kerkboek geregistreerd door A. Schadé, destijds de pastoor van de statie (parochie) buiten de Wittevrouwenpoort te Utrecht. De registraties in dat kerkboek beginnen in 1679 en eerdere boeken zijn niet bewaard gebleven. Hierboven staat een deel van een pagina uit dat kerkboek. Bovenaan de pagina staat 1683 en midden op de pagina staat het dubbelhuwelijk plechtig aangekondigd met:

Post Pascha anni 1683. Pasen viel in 1683 op 18 april. Dat lijkt dus niet te kloppen, maar hier stuiten we op een vreemd overblijfsel uit de Middeleeuwen, toen de tijdrekening een chaos was. Utrecht ging pas in 1700 over op de Nieuwe Stijl, een kalenderhervorming die in Holland al in 1582 was ingevoerd. Hierdoor was het tussen 1582 en 1700 in Holland tien dagen later dan in Utrecht! In Utrecht viel Pasen in 1683 dus op 8 april.

Gertjen
Gertjen of Gertruij Hendrickx is in 1681 getrouwd met Leendert Jacobse. Die is waarschijnlijk de vader van Dirckje Leenderts Jacobs. Doordat Dirckje in 1683 trouwde met Jan, de broer van Gertjen, werd Gertjen de schoonmoeder van haar eigen broer! Dit zien we in de stamreeks nog tweemaal:
In 1820 is Grada, dochter van Jan Klaarenbeek (1764-1853), getrouwd met Arnoldus van Uum, een broer van Anna, de tweede vrouw van Jan.
In 1931 is Grada, dochter van Dirk Klarenbeek (1884-1970), getrouwd met Hannes Verhoef, een broer van Bet Verhoef, de tweede vrouw van Dirk.
Gertjen kreeg met Leendert Jacobs drie kinderen: Agneta (1684), Petrus (1692) en Hendricus (1695). Zij is op 2 juni 1697 hertrouwd met Ruedt Roelofse Kutsche. Leendert Jacobse moet dus voor juni 1697 zijn overleden.
Zowel Gertjen als Jan Hendrickse hebben een dochter Agneta genoemd. Misschien is dit de voornaam geweest van hun moeder.

Maria
Maria Hendrickx is gehuwd met Gijsbert Theunisse van den Bijlaart. Men moest vóór het kerkelijk huwelijk in ondertrouw gaan voor het gerecht. Dat zouden we nu de gemeente noemen. Maria en Gijsbert zijn in ondertrouw gegaan voor het gerecht Utrecht en wel op 7 april 1683. In de akte daarvan is vermeld dat de achternaam van Gijsbert luidt: Van den Bijlaart en dat beiden woonden omtrent de Maliebaan.
Gezicht op de Maliebaan Utrecht vanaf de Biltstraat, 1772 In de akte van het gerecht Utrecht wordt Maria Maegie genoemd. Dat was haar roepnaam. Maegie en Geijsbert kregen vier kinderen; de laatste op 28 augustus 1689. Maegie is bij of na de geboorte van dit kind overleden. Doopgetuigen bij de kinderen van Maegie waren Elisabeth en Catharina Hendrickx. Misschien zijn dit nog twee zusters van haar, maar daarvoor zijn er te weinig aanwijzingen.

Stijntje
Stijntje Hendrickx is gehuwd met Jacob Janszoon Stam. Zij kreeg met hem drie kinderen: Margje (1693), Rijck (1695) en Dirk (1697), die zijn ingeschreven in het doopboek van de Hervormde Kerk van Maartensdijk. Jacob Stam is op 2 april 1699 hertrouwd met Geertje Cornelisse. Stijntje zou overleden zijn in 1697. Haar doopnaam was Christina.

Jan Reijcken van Klarenbeeck
Wijntje Leenders, zuster van Dirckje Leenders, is op 17 juli 1699 getrouwd met Jan Reijcken van Klarenbeeck. Dirckje Leenders was doopgetuige bij drie van hun kinderen. Jan Reijcken moet de zoon zijn geweest van een Reijck van Klarenbeeck. Als deze Reijck een broer was van Hendrick, zouden Jan Reijcken en Jan Hendricksen neven geweest zijn. Dat is echter puur speculeren.
Deze site bestaat dankzij The Next Generation of Genealogy Sitebuilding ©, v. 10.0.2
geschreven door Darrin Lythgoe 2001-2018   -   webdesign 2013 © M. Klarenbeek