Klarenbeek


Familie

Scheel
de familiegeschiedenis

Hendrik Scheel * - 1760
Hendrik Scheel, de stamvader, kwam uit Duitsland. Dat blijkt uit zijn huwelijksakte. Hij trouwde in 1740 met Teuntje Kloekers, een meisje uit Montfoort. Hij woonde toen zelf ook in Montfoort. In 1738 werd hij ingeschreven in de Nederlands Hervormde Kerk van Monfoort, met de aantekening: "ruijter met Attestatie van Rheenen". In het lidmatenregister van de NH Kerk van Rheenen (U) komt Hendrik Scheel echter niet voor. In 1738 zijn enkele ruiters met attestatie van Rheenen in Montfoort ingeschreven. Misschien is een afdeling ruiters toen van Rheenen naar Montfoort verplaatst. Montfoort was een garnizoensstad. Hendrik was dus een soldaat. Maar hij was niet meer in het leger toen hij in 1740 trouwde. Daar staat in ieder geval niets over in het kerkboek, terwijl bij de huwelijken erboven wèl is vermeld dat de bruidegom korporaal resp. soldaat is.


Teuntje Kloekers 1720 - 1802
Teuntje was slechts 19 jaar, nog minderjarig, toen zij met Hendrik trouwde. Zij had een zuster, Jannigje, die twee jaar ouder was dan zij. Hun vader Klaas Kloeckers is overleden toen zij nog klein waren. Hun moeder Agnes van Rietveld is hertrouwd met Teeuwis Doesburg toen Teuntje 9 jaar oud was.
In de kantlijn van het Kerkboek hieronder staat het jaar: 1740 en de huwelijksdatums.

Huwelijksakte van 1740

Duitsland
Hendrik is geboren nabij Tweebruggen en dat is de Nederlandse naam voor Zweibrücken. Zweibrücken is een stad die in het Saarland ligt, dicht bij de Franse grens, in de huidige deelstaat Rheinland-Pfalz. De stad is in de 17e eeuw herhaaldelijk door oorlogsgeweld verwoest en daarna weer opgebouwd. De streek rond Zweibrücken was een hertogdom. Toen Hendrik Scheel geboren werd, was de hertog van Zweibrücken, Gustav Samuel Leopold, van Zweedse afkomst. Zijn voorganger was tevens koning van Zweden (Karel XII).
Tierdeligginge is waarschijnlijk een verbastering. Men kan denken aan: de ligging bij Trier. Het hertogdom Zweibrücken strekte zich naar het noorden uit in de richting van Trier.


het gezin
Hiernaast staat een lijst van de kinderen.
Het gezin heeft steeds (in het gebied van) Montfoort gewoond. Hendrik en Teuntje kregen in 20 jaar 15 kinderen. Van deze kinderen zijn er slechts drie of vier volwassen geworden: Kobus, Teunis en Angeniet en waarschijnlijk ook de oudste: Maria Barbera. De kinderen en ook Hendrik en Teuntje zelf zijn op kosten van de diaconie voor de armen begraven. In die tijd was een hoge kindersterfte bij de armen helaas normaal.
Doopgetuige (meter) van de kinderen was steeds de zuster of de moeder van Teuntje, behalve bij de oudste twee kinderen. Kinderen werden vernoemd. Zeer waarschijnlijk heette de moeder van Hendrik Scheel: Maria Barbera. Vier kinderen zijn vernoemd naar de vader van Teuntje: Klaas. De vader van Hendrik heette waarschijnlijk Matthias (Duits voor Matthijs).
De stamlijn Scheel wordt voortgezet met de jongste zoon: Kobus. Hij heeft zijn vader niet gekend, want Hendrik overleed twee maanden na zijn geboorte. Kobus is dus opgevoed door zijn moeder Teuntje.
De familie Scheel woonde vijf generaties in (het gebied van) Montfoort. Adrianus Scheel (1857-1940) verliet Montfoort, eerst naar Oudewater. Vervolgens ging hij in Woerden wonen.

Deze site bestaat dankzij The Next Generation of Genealogy Sitebuilding ©, v. 10.0.2
geschreven door Darrin Lythgoe 2001-2018   -   webdesign 2013 © M. Klarenbeek